Katten har fået sin egen gadedørsnøgle

chip3

Klik for større billeder

På klinikken har vi stor succes med at sælge Sure-flap kattelemme.

Det er nogen kattelemme som kun lukker op når det er katten/ kattene der bor i huset, som vil ind, og kattelemmen åbner pga. en mikrochips, som katten har under huden på venstreside af halsen.

Mange der har kat, oplever at andre katte kommer på besøg, de går ganske enkelt ind gennem kattelemmen, og går evt. ind og strinter, æder maden fra den kat der bor der, evt. starter der katteslagsmål og det kan udvikle sig til at den hjemmeboende kat bliver stresset, urenlig m.v.

Situationen kan blive meget belastende og ulykkelig for både dyr og mennesker i huset.

Med de nye kattelemme får katten sat en chip ind på venstre side af halsen, det gøres meget hurtigt hos dyrlægen, katten reagerer normalt slet ikke på det, og så kan kattelemmen programmeres så den kun lukker op når den kat med den korrekte chip nærmer sig. Og andre katte som ikke er mikrochipset ( eller har et andet chipnummer ) kan ikke aktivere lemmen til at åbne, og de bliver derfor nødt til at blive udenfor.

chip2

Bernhard demonstrerer kattelemmen

Kattelemmene kan programmeres med helt op til 30 forskellige chipnumre, så man behøver ikke kun have en kat i husstanden, flere katte med mikrochip kan sagtens ” passe til ” netop en kattelem.

Mikrochipsen er samtidig en ekstra registrering af den enkelte kat. I Danmark skal alle hunde være mikrochipset ifølge hundeloven, men der er ikke nogen kattelov ( i hvert fald ikke endnu )

katte lever et helt andet liv end hunde, de færdes som oftest udenfor uden at ejeren er tilstede : det må hunde ikke.

I fremtiden vil det også være en god idé at begynde at chipse kattene, men det kan ikke erstatte øretatovering. Derfor anbefaler vi at man både chipser og øretatoverer kattene fremover.

Fra 1/1 2011 gælder øretatovering ikke som id af hverken hunde eller katte når de skal rejse udenlands og deres id skal registreres i et såkaldt dyrepas.

I forbindelse med at jeg skriver om registrering af katte med mikrochips, katte der er ” tilknyttet ” en kattelem, vil jeg lige slå et slag for øretatovering af katte også.

På vores klinik anbefaler vi varmt at man får alle katte øretatoveret i forbindelse med neutralisationen. ( og evt. også mikroschipset ) Finder man en død kat på gaden, der f.eks. er påkørt, eller kommer der en sød og køn kat gående og vælger dig, den vil gerne bo hos dig, kan man håbe på, at hvis den er øretatoveret, så vil de mennesker der kommer i kontakt med katten ( hvad enten den er død eller levende ) forsøge at finde ud af hvem der ejer den pågældende kat. Det gøres ved de to registre der findes i Danmark med katteøremærker : dansk-katteregister og det danske katteregister .

Man skal blot kigge i kattens øre for at så nummeret. Mange mennesker er ikke rutinerede i at aflæse øretatoveringsnumre, her kan dyrlægerne være behjælpelige, vi får tit opringer fra mennesker som har fundet en kat og de vil gerne have hjælp til at finde ud af hvem der ejer den pågældende kat.

chip1

Scanner og chip i forhold til tændstik

Men der er intet der forhindrer at man også får katten mikrochipset, og det gør man som sagt når man skal bruge kattelemmene, men som sagt mikrochipsen skal ikke erstatte øretatoveringen.

Der er nemlig ikke ret mange, som hvis de finder en død kat, eller som før, hvis en kat vælger at flytte ind hos dig, der så vælger at opsøge en dyrlæge , som har en scanner, der kan aflæse chipsen.

( Alle ved efterhånden at hunde har en chip, men der er ikke mange der tænker på at en kat kan være chipset)

På INGES KATTEHJEM er man begyndt at mikrochipse alle katte, samtidig med at kattene neutraliseres og øretatoveres. Og det er en rigtig god idé, hermed at katten dobbelt registreret ( en øretatovering kan blive ulæselig ) og katten kan tilknyttes en kattelem, og skal katten have dyrepas og rejse udenlands, så skal den per 1 /1 2011 være mikrochipset, her er øretatovering ikke nok, det samme gælder for øvrigt også hunde.

Der er lukket for kommentarer.