P-piller eller sterilisation af hunkatte


Hunkatte kommer i løbetid når de er ca 6 måneder gamle, og er så fremover i løbetid 3 til 4 dage hver 18. til 20. dag, og det kan være ret belastende både for ejer og kat. Og katte har ikke en overgangsalder, de fortsætter med løbetider til de bliver gamle.

Katten har så stærk en drift for at komme ud og parre sig, at det er synd at holde den indespærret og det er også ulideligt for ejer at høre og se på ( og det kan forstyrre nattesøvnen ret kraftigt ) Katten mjaver, kalder, stritter med bagparten og ruller rundt og er temmelig livlig og urolig.

Vi anbefaler at man får katten steriliseret før 1. løbetid, og en kat behøver ikke at have fået killinger inden den steriliseres. Det hører vi tit katteejere spørge om og det er en skrøne, at det er sundt for katten at have fået killinger.

Har man en avlskat eller har man et brændende ønske om at prøve at få kattekillinger ( husk at sørge for at have aftagere til killingerne ) så er det klart at man ikke skal lade katten sterilisere, men så er man nødt til at give den p-piller (perlutex 5 mg ) i en periode, og det gives 1 tablet ugentlig på en fast ugedag.

Inden den skal parres er det optimale at lade den have en løbetid inden man parrer den, efter man er stoppet med p-piller, så man er sikker på at alt p-pille hormonstoffet er ude af kroppen.

Her ser man desværre tit at katten evt. kaster pillen op, ejeren er ikke opmærksom på at katten måske har en svag løbetid, den bliver parret og man fortsætter med at give den drægtige kat p-piller, og det resulterer i at katten ofte ikke kan føde selv, den får evt. dødfødte killinger, og skal ofte have lavet kejsersnit. Katte går drægtige 63 dage, og på klinikken har vi set katte, som har fået p-piller helt op til 50 dage henne i drægtigheden, før ejeren begynder at vågne op og tænke at der er et eller andet galt, katten bliver tykkere og tykkere.

P-piller er et receptpligtigt præparat, og det må man som dyrlæge kun udlevere hvis man ser katten jævnligt på klinikken, derfor er vi begyndt at tage alle katte ind som skal have p-piller, vi undersøger dem hurtigt og sikrer os at de ikke har knuder i yveret, at de vitterlig er hunkatte m.m.

Mange katteejere undrer sig over dette, og nogen vil slet ikke komme med katten, men det er som sagt ulovligt at udlevere pillerne uden overhovedet nogensinde at have set katten.

Der er lukket for kommentarer.