Kattesyge hos killinger

Kattekillinger kan rammes af en meget smitsom virus, som forårsager sygdommen kattesyge.

Sygdommen udvikler sig hurtigt og smitter meget.

Det ender ofte med at killingen dør af lidelsen, og der findes ingen behandling som vi også kender det fra andre virus sygdomme, man kan kun symptombehandle. Symptomerne kan være pludselig død, diarre´, opkastninger, ingen appetit og høj feber og generel nemstemhed og ubehag. Killingen får hurtig væskemangel pga diareen.

Som nævnt er der ingen behandling direkte mod virus men man giver væske, antibiotika, appetitstimulerende og stoppende midler, men desværre er det svært at få en lille killing til at komme sig. De vil simpelthen ikke æde og er meget sløje.

Virus angriber især mavetarmceller, derfor har katten diarré.

Oftest er det små killinger som bliver syge, evt. moderløse killinger, som ikke har antistoffer fra moderen ( som de får med modermælken ), større killinger og voksne katte kan også få lidelsen, her er den ofte ikke dødelig, kattene kan komme sig.

Virus kan overleve flere måneder i omgivelserne, og har man haft sygdommen f.eks. i katterier, hos opdrættere og på kattehjem (steder hvor man formidler katte til nyt hjem), desinficerer man alle bure, skåle, gulv m.m. for at være sikker på at få ram på virus.

Dyrene smitter hinanden via urin, afføring, slim,opkast og savl og virus er som nævnt restitent i omgivelserne og kan forekomme længe efter katten har været der. Inkubationstiden er 2-9 dage, og som nævnt bliver killingen hurtigt sløj.

Dyrlægen kan tage en blodprøve af katten og her vil man kunne påvise at de hvide blodlegemers antal er meget lavt, dette er det karakteristiske blodbillede på kattesyge. Dør killingen kan den obduceres og her ser man helt karakteristiske forandringer i tarmene, som typisk ses hos katte med kattesyge.

Heldigvis kan man vaccinere mod kattesyge, derfor bør man altid lade sin killing vaccinere når den er 12 uger og igen når den er 16 uger og derefter 1 gang årligt. Killingen skal være sund og rask når den vaccineres.

Nogen steder vælger man at vaccinere killingerne tidligere en 12. uge, men så skal de alligevel vaccineres ved 12 og 16 ugers alderen. I vaccinen mod kattesyge er også vaccine mod flere typer katteinfluenza og evt. chlamydia og leukæmi, alle sygdomme som kan ramme vores katte.

Susanne Schantz Laursen dyrlæge

Der er lukket for kommentarer.