Hyperthroidisme hos katte

Hyperthroidisme hos katte ( forhøjet stofskifte )


Katte kan, ligesom mennesker, få en lidelse hvor skjoldbruskkirtlen producerer for meget hormon, og man får forhøjet stofskifte.

Og det er den mest almindelige endokrine lidelse hos katte. Endokrine lidelser, er der hvor der er problemer med kirtler i kroppen som producerer hormoner, altså binyrer, bugspytkirtel, skjoldbruskkirtel, testikler, ovarier.

Lidelsen er sjælden hos hunde. Og i 75 % af tilfældene skyldes det vækst af kirtlen i begge sider : kirtlen sidder i halsen og er todelt, sidder på begge sider af luftrøret, eller også skyldes det godartede svulster i kirtlen.


hyperDe angrebne katte er ofte ældre end 8 år, de taber sig voldsomt trods glubende appetit, vi har i klinikken set katte som har tabt sig to til tre kg, og det er meget når en normal kat vejer mellem 4.5 og 6 kg.

Kattene drikker meget og tisser meget, er hyperaktive og har en trist og kedelig og mat pels. De har ofte symptomer fra mave-tarmkanalen.hyper1

Man kan føle kirtlen på struben, og det kan man normalt ikke. Ofte er der øget puls og hjertemusklen er forstørret, der er hjerteproblemer.

Dog er 10 % af kattene mere inaktive, derfor kan diagnosen i nogle tilfælde være svære at stille. Leveren er også påvirket, og leverenzymerne er forhøjede.

Man kan tage røntgenbilleder og scanne kattens bug og brysthule, her kan man evt. se forstørret hjerte og forstørret lever.

Da stofskiftet er højt, og hjertet arbejder mere end normalt, sammenholdt med at katten drikker mere, er der en stor filtration gennem nyrerne, dette kan maskere et nyreproblem.

Diagnosen stilles blandt andet ved blodprøve, her vil man måle hormoner fra skjoldbruskkirtlen og fra hypofysen, som overordnet styrer skjoldbruskkirtlen.

Man måler T3, T4, frit T4 og TSH, det hedder hormonerne. Ligeledes er det fornuftigt at måle lever og nyretal.


Behandlingen er oftest medicinsk behandling, og katten skal behandles livslangt.

Stoffet man bruger i tabletterne nedsætter dannelsen af skjoldbruskkirtelhormonerne, og katten vil langsomt begynde at tage på. Man bør løbende tage blodprøver for at se om dosis er korrekt og for at følge hvordan nyrer og lever fungerer.

Man kan også, ca 4 uger efter medicinsk behandling er startet, operere katten, dvs. fjerne den ene af kirtlernen. Dette er dog en lidt kompliceret operation, da man skal passe på biskjoldbruskkirtelen, der sidder sammen med skjoldbruskkirtelen, den producerer også hormoner, som har noget med Ca, vit D og fosfatstofskiftet at gøre.


Kilde : Nick Bexfield, University of Cambridge, underviser hos Improve International

Der er lukket for kommentarer.