Hundene hang sammen

En klient ringer en aften til dyrlægen i en vagt og siger at hans hunhund er i løbetid, og nu står den ude på græsplænen og hænger sammen med en hanhund. De står ende mod ende og hænger uløseligt fast i hinanden. Klienten ønsker ikke hvalpe, og de har uden held forsøgt at trække hundene fra hinanden.

Hvordan undgår man at der kommer hvalpe og burde hanhunde-ejeren ikke holde sin hund hjemme ? En fuldbyrdet parring hos hunde slutter med at han og hun hænger sammen i op til 30 minutter. Denne sammenhængen er med til at sørge for at så meget sæd som muligt bliver oppe i skeden på tæven og dermed øges frugtbarheden, Sædcellerne skal jo svømme fra skeden gennem livmoderhalsen og gennem livmoderen op til æggelederen, det er først her de møder ægget.

Omkring penisroden har hanhunden nogle svulmelegemer som hæver op, og som gør at han ikke kan trække sig tilbage. Det nytter ikke at hælde vand på hundene eller hive i dem. Lad dem få ro til musklerne slapper af i skeden og svulmelegemet er blevet mindre og så skilles hundene automatisk ad igen.

Hvis man ikke ønsker hvalpe, og i dette tilfælde var det jo en tilfældig hanhund, som kom forbi, kan man blive nødt til at give hunden en abortsprøjte, så den ikke gennemfører drægtigheden.

Før i tiden brugte man østrogenindsprøjtninger, men her var der ofte den bivirkning at tæven fik livmoderbetændelse af behandlingen. I dag bruges et andet mere moderne præparat, som får livmoderen til at trække sig sammen og fostrene udstødes.

Det kan gøres langt henne i drægtigheden, men af etiske og helbredsmæssige grunde (for tæven) bør man vælge et langt tidligere tidspunkt, dette gøres i samråd med dyrlægen.

Selvfølgelig bør hanhundeejeren have styr på sin hund, men hanhunde som lugter løbske tæver, og de kan lugte hormoner i luften på mange kilometers afstand, de kan løbe gennem “ild og vand” for at nå frem til en løbsk tæve.

Hanhunden følger sine instinkter og de er meget stærke.

Har man en tæve, som er i løbetid bør man ikke lade den være ude at syne.

En normal løbetid for hunde varer ca. 3 uger, og hunden går drægtig i 63 dage +- 4 dage. Løbetiden starter med at hunden bløder og denne blødning klinger af i løbet af de næste uger. Det optimale parringstidspunkt er selvfølgelig individuelt men normalt vil en tævehund “stå for parring” fra den 10. dag fra blødnings start og så de næste 5-6 dage.

Susanne Schantz Laursen dyrlæge

Der er lukket for kommentarer.