C-vitaminmangel hos marsvin

Marsvin danner ikke selv C- Vitaminer ( det gør mennesker heller ikke ).

DERFOR ER DET LIVSVIGTIGT FOR DEM AT FÅ DET TILFØRT MED FODERET.

C-Vitamin er meget vigtig for knogler og tænder (spec. dyr i vækst )

Bindevæv ( i blodkar og tarm )

Immunsystemet

Ved let mangel ses nedsat vækst, forhøjet dødelighed blandt unger,nedsat levetid,øget forekomst af drægtighedssyge, sterilitet, fødselsbesvær og infektionssygdomme.

Ved svær mangel ( Skørbug ): vækststandsning,blødninger i led,stivhed i bagpart,bagbenslammelse,afmagring, tandfejl,infektioner.

SKØRBUG OPSTÅR FORDI :

a. mange vitaminblandinger til vandet indeholder ikke C-Vitamin.

b. C-Vitamin nedbrydes hurtigt i vandet og marsvinet drikker ikke.

c. Grøntsager er ofte eneste C-Vitaminkilde og gængse grøntsager indeholder ikke nok.

f.eks skal en drægtig hun æde op til 400-500 gram gulerødder om dagen hvis disse er eneste C-vitaminkilde. ( og kun 15 gram persille )

d. Intet grønt fra naturen i vinterhalvåret.

Forebyggelse : C-vitaminrige grøntsager min. 3 x ugentligt.

C-Vitaminpulver på agurk.

Tørfoder tilsat C-vitamin.

C-VITAMINER PER 100 GRAM I UDVALGTE GRØNTSAGER :

Lavt indhold (0-20 mg/100 g) : gulerødder,æbler,agurk,salat,rødbede.

Middelhøjt indhold ( 20 -100 mg /100 g ) :kinakål,hvidkål,kålroer.

Højt indhold (over 100 mg /100g) .broccoli,grønkål,rød peber,persille.

Brug gerne grønt fra naturen :ukrudtsgræs, mælkebøtte, vejbred,hyrdetaske

KILDE:Mette Lybæk Rugeløkke, dyrlæge, KVL.

Der er lukket for kommentarer.